fbpx

RIZOTO S ČEKANKOU A GORGONZOLOU

INGREDIENCE

  • RÝŽE CARNAROLI 320 g
  • ČEKANKY  200 g
  • GSÝRU GORGONZOLA DOLCE 120 g
  • 1 LITR ZELENINOVÉHO VÝVARU
  • JEMNÁ SŮL DLE POTŘEBY, ČERNÝ PEPŘ DLE POTŘEBY
  • ČERVENÉ CIBULE 100 g
  • 20 G TŘTINOVÉHO CUKRU
  • 50 G VODY
  • 150 G EXTRA PANENSKÉHO OLIVOVÉHO OLEJE
  • 60 G LÍSKOVÝCH OŘECHŮ

 

Pro přípravu rizota s čekankou a gorgonzolou je zapotřebí nejdříve připravit zeleninový vývar. Poté přejděte na karamelizovanou cibuli; oloupejte ji a nakrájejte nejdříve na polovinu a poté na plátky. Do rendlíku dejte olej, přidejte cibuli, vodu a třtinový cukr, nechte vařit 10 minut dokud nebude cibule hezky zkaramelizovaná. Mezitím si opečte lískové ořechy: dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 170 stupňů v horkovzdušné troubě 10 minut dokud nebudou hezky zlatavé. Cibuli a ořechy dejte stranou a přejděte na rýži. Vsypte ji do rozpáleného hrnce, dobře míchejte a když budou zrníčka pěkně rozpálená a změní barvu, tak rýži zalijte vroucím vývarem. Dosolte a kontrolujte vaření mícháním a přidáváním dalšího vývaru dle potřeby. Mezitím rozkrojte čekanku na polovinu, odstraňte košťál, znovu rozkrojte na polovinu a poté nakrájejte na silné proužky. Když je rýže napůl uvařená, přidejte čekanku a zamíchejte. Dle potřeby přidávejte vývar. Nahrubo nasekejte lískové ořechy a dejte stranou. Jakmile je rizoto uvařeno, stáhněte z ploténky a pomocí lžíce přidejte gorgonzolu. Vše promíchejte spolu s posledním přidáním vývaru a nechte rozpustit sýr. Opepřete a pokud je potřeba, tak osolte. Servírujte vaše rizoto s čekankou a gorgonzolou. Doprostřed dejte trochu karamelizované cibule a lískové ořechy. Podávejte horké!

SKLADOVÁNÍ

Doporučujeme konzumovat rizoto okamžite. Alternativně je možné ho dát do chladničky na maximálně 1 den. Zamrazení nedoporučujeme

RADA ŠÉFKUCHAŘE

Spojení vařené čekanky a dalších sladkých ingrediencí jako je zkaramelizovaná cibule, ořechy nebo čerstvé ovoce jako jsou jablka, vytváří příjemný kontrast a slouží k tlumení nahořklé chuti čekanky. Pokud nemáte rádi chuť zkaramelizované červené cibule, můžete posypat jídlo najemno nasekanou syrovou čekankou.

Category:
Date:
Tags:
×