Šafránové rizoto

Obtížnost

Vysoká

Příprava

1,5 h

Počet porcí

2

Ingredience

  • Rýže Carnaroli 200 gr
  • Sušené hříbky 100 gr
  • Šafrán v prášku 1 pytlík
  • Zeleninový vývar
  • 1 Cibule
  • Máslo
  • Grana Padano sýr
  • Drcené lískové oříšky
  • Celé lískové oříšky 20 gr
  • Bílé víno
  • Extra panenský olivový olej

Příprava

Nejprve osušíme houby. Můžeme také použít houby čerstvé, ale prodloužíme tím dobu sušení. Zcela suché houby vložíme do trouby předehřáté na 80°C. Snížíme ventilaci na minimum a necháme je sušit po dobu 20 - 30 minut. Dáváme pozor, aby se nespálily. Jamile jsou usušené, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně je rozmixujeme vysokootáčkovým mixérem na prášek.
Prosejeme prášek tak, aby zůstal co nejjemnější, intenzivně vonící. 
Na oleji orestujeme rýži a jemně nasekanou cibuli, kterou necháme zesklovatět a poté přidáme bílé víno. Pokračujeme ve vaření postupným přidáváním vroucího vývaru. Šafrán rozředíme ve skleničce s trochou teplé vody a přidáme pár minut před koncem vaření rýže a osolíme. 
Těsně před koncem vaření rýže ji stáhneme z ohně a vmícháme máslo s trochou sýra Grana Padano. Měla by vzniknout velmi měkká, ale ne vodnatá rýže. 
Naservírujeme rizoto na talíř a posypeme tenkou vrstvou houbového prášku. Opečeme pár celých lískových oříšků na pánvi a dbáme na to, aby nezčernaly. Několik celých lískových ořechů přídáme na rizoto a pokapeme olivovým olejem.

Dobrou chuť!

Zadejte komentá












Captcha
( * )

Komentáře jsou moderovány, některé údaje jsou zaznamenány s ohledem na soukromí. Odesláním komentáře souhlasíte s podmínkami.