Rizoto s červenou čekankou a gorgonzolou

Obtížnost
Nízká

Příprava
15 min

Vaření
30 min

Počet porcí
4

Cena
Vysoká
Ingredience
- Rýže Carnaroli 320 g
- Červená čekanka 200 g
- Sladká gorgonzola 120 g
- Zeleninový vývar 1 litr
- Jemnozrnná sůl podle chuti Černý pepř podle chuti
- Červená cibule 100 g
- Třtinový cukr 20 g
- Voda 50 g
- Extra panenský olivový olej 15 g
- Lískové ořechy 60 g
Seznamte se s tajemstvím přípravy krémového rizota bez přidání másla, místo kterého je používán jedinečný sýr, odedávna používaný v kombinaci s červenou čekankou: sladká gorgonzola, měkký sýr, díky kterému rizoto získá dokonale krémovou konzistenci! Tak honem do kuchyně, vůně tohoto pokrmu za chvíli přiláká celou rodinu!
Příprava
Pro přípravu rizota s červenou čekankou a gorgonzolou si nejdříve připravte zeleninový vývar. Poté se pusťte do přípravy karamelizované cibule; cibule oloupejte a nakrájejte nejdříve na půlky a poté na tenké plátky. Do vyšší pánve nalijte olej, přidejte cibuli, vodu a třtinový cukr. Nechte vařit přibližně deset minut, dokud cibule nebude dostatečně karamelizovaná.
Mezitím si připravte pražené lískové ořechy: lískové ořechy nasypte na plech vyložený pečícím papírem a nechte péct přibližně deset minut v horkovzdušné troubě při 170°, dokud lískové ořechy nebudou opražené dozlatova. Dejte si stranou cibuli a lískové ořechy a začněte s přípravou rýže. Rýži nasypte do rozpáleného kastrolu, za občasného míchání ji orestujte tak, aby zrnka byla mírně nazlátlá, poté k rýži přilijte trochu horkého vývaru. Osolte, za stálého míchání pokračujte ve vaření a v případě potřeby přilévejte vývar. Mezitím rozřízněte na půl červenou čekanku, odřízněte tvrdý košťál, čekanku ještě jednou rozřízněte na půl, poté na menší díly a nakonec na širší proužky.
V polovině doby vaření k rýži přidejte červenou čekanku a smíchejte. Pokračujte ve vaření a v případě potřeby přilévejte vývar. Lískové ořechy nasekejte na větší kousky a dejte si je stranou.
Až bude rýže hotová, vypněte plamen a lžící vmíchejte gorgonzolu. Přidejte ještě trochu vývaru a vše smíchejte, aby se sýr dokonale rozpustil.
Přidejte černý pepř a v případě potřeby osolte. Při podávání rizota s červenou čekankou a gorgonzolou položte do středu trochu karamelizované cibule a posypte praženými lískovými ořechy. Podávejte horké!
Uchovávání
Doporučujeme konzumovat rizoto okamžitě. V opačném případě je možné uchovávat v ledničce maximálně 1 den. Nedoporučujeme zmrazovat.
Doporučení
Kombinace vařené červené čekanky se sladšími ingrediencemi, jako je karamelizovaná cibule, sušené nebo čerstvé ovoce, jako například jablka, vytváří lahodný kontrast a zjemňuje hořkou chuť červené čekanky. Pokud vám ale nechutná karamelizovaná červená cibule, můžete rizoto ozdobit tenkými proužky syrové červené čekanky.
Zadejte komentá